Primjetili smo i želimo Vam pomoći…

U zadnje vrijeme primjetili smo sve učestaliju pojavu da pojedini laboratoriji koriste Vaše povjerenje u akreditirani status laboratorija i nude usluge umjeravanja mjerila za koja ili nisu akreditirani ili ne mogu zadovoljiti zahtjeve na točnost samog mjerila.

Želja nam je skrenuti Vašu pažnju na tu pojavu i bez ikakvog favoriziranja pokušati Vam pomoći izabrati prikladan laboratorij za umjeravanje Vaših mjerila i/ili etalona.

Izbor umjernog laboratorija trebao bi ići ovim koracima:

  1. Za sve akreditirane laboratorije njihovo područje akreditacije kao i mjeriteljske sposobnosti (CMC) mogu se pronaći na web stranici HAA. Prvo odaberite sve laboratorije koji su akreditirani za umjeravanje vrste mjerila kojeg imate. Zatim obratite pažnju da izabrani pokrivaju potrebno područje umjeravanja. Obratite pažnju i na sitnije detalje jer npr. mjerilo sa direktnim očitanjem razlikuje se od mjerila sa strujnim izlazom, otpornička sonda razlikuje se od termoparske i sl.
  2. Prema vašim potrebama na točnost mjerila ili ovisno o njegovoj klasi (Vi najbolje znate sami šta Vam je bitno) od gore odabranih laboratorija potrebno je izabrati samo one čija je mjerna sposobnost dovoljna za umjeravanje vašeg mjerila. Nije nužno odabrati najbolji laboratorij, ali mjerna sposobnost izabranog laboratorija trebala bi biti barem 2 puta manja od Vaše zahtijevane točnosti. Tek ako nema takvog laboratorija onda se ide onom tko je tome bliže.
  3. Od laboratorija koji zadovoljavaju točku 2 zatražite ponude. Cijena usluge umjeravanja trebala bi biti tek treći kriterij u izboru prikladnog umjernog laboratorija. Na žalost cijena se često uzima kao prvi ili jedini kriterij, što na kraju dovodi do nezadovoljstva uslugom, problemima prilikom inspekcije i/ili audita, dodatnih toškova za ponovna umjeravanja i slično. Naravno da svi žele proći što povoljnije i to je vaše pravo, ali CIJENA nije nužan kriterij za odabir umjernog laboratorija kao što su to zahtjevi iz prve dvije točke ovog članka.
  4. Svi ostali dodatni kriteriji pri izboru koje si sami postavite.

Nadamo se da će Vam ovaj članak pomoći izabrati najprikladniji umjerni laboratorij za umjeravanje Vaših mjerila. Da ćete pritom uspješno izolirati i isključiti laboratorije koji nude usluge koje nisu u mogućnosti isporučiti i na taj način smanjiti si moguće probleme prilikom raznih inspekcija i audita, te osigurati valjanu sljedivost svojih mjerila i etalona.

Ukoliko imate sumnji ili dvojbi slobodno nam se obratite, potruditi ćemo se pomoći Vam u izboru.

Ispričavamo se ako ovaj članak smatrate neprimjerenim na bilo koji način.